top of page
Valtio_web.jpg

Rakkauden mysteerit –esityssarja - Maria Oiva / Todellisuuden tutkimuskeskus

Platonin valtio

Helsinki 2017

Todellisuuden tutkimuskeskuksen mysteerinäytelmä Platonin Valtio hakee teatterin paikkaa nykypoliksessa. Se otti Kallion kaupunginosan näyttämökseen ja antoi yleisön kuvitella itsestään yhteisön, joka asuttaa tuon näyttämön. Antiikissa teatteriin meneminen oli kansalaisvelvollisuus – voisiko se olla sitä yhä? Nykytaiteen kehykseen heitetty Valtio arvioi sitä, mitä hyvyys merkitsee meille ja miten olisimme hyviä yhdessä. Ehdotamme pyrkimystä hyvään yhteiskunnan ensimmäiseksi periaatteeksi.


Platonin Valtio koostui viidestä näytöksestä, jotka esitetään peräkkäisinä päivinä. Teokseen osallistui kahdenkymmenenyhden hengen yleisö, jonka jäsenet toimivat kansalaisten roolissa. Näytös näytökseltä he kontemploivat yhteistä hyvää ja sitä, miten hyvä valtio muodostetaan oikeudenmukaisesti. Mysteerinäytelmän keskiössä oli siis sen yleisö, tai kuten sitä tämän esityksen kehyksessä paremmin sopii kutsua, kansa ja sen edustajat.

Työryhmä: Maria Oiva, Tuomas Laitinen, Jani-Petteri Olkkonen

Platonin luola 

Dome of Visions, Kööpenhamina 2016


Kuusipäiväinen mysteerinäytelmä kahdeksalle protagonistille, kolmelle jumalalle ja kuorolle. Jumalat – Afrodite, Apollon ja Dionysos – johdattavat protagonisteja rakkauden mysteerien äärelle. Kahdeksan protagonistia ovat viikon mittaiseen prosessiin sitoutuneita yleisön jäseniä, jotka matkaavat kohti totuutta. Kuoro – muu yleisö – voi saapua luolaan seuraamaan protagonistien matkaa milloin tahansa ensimmäisen viiden päivän aikana. Teos huipentuu ritualistisiin juhliin, jotka ovat avoimet vain protagonisteille.


Dome of Visions on futuristi ja arkkitehti Buckminster Fullerin ideoihin pohjautuva väliaikainen kulttuuritila, jonka kautta kokeillaan ja kehitetään uusia kestäviä mahdollisuuksia luoda kaupunkikulttuuria ilmastonmuutoksen aikakaudella.


Työryhmä: Maria Oiva, Tuomas Laitinen, Jani-Petteri Olkkonen

Platonin Pidot 2013

Teoreettisen teatterin konferenssi, New York, 2013


Platonin pidot on kahdeksanpäiväinen mysteerinäytelmä 12 joka tavoittelee absoluuttisen kauneuden kokemusta.

Pidot koostui neljästä näytännöstä, 12 osallistujalle. Jokainen osallistuja on oman esityksensä protagonisti. Näytännöt jakautuivat kahdeksalle päivälle; ensimmäisen näytännön ollessa jokaiselle yksilöllinen neljäs näytäntö on kaikille yhteinen. Alkuperäisessä muodossaan Kreikan antiikin metafysiikat olivat käytännössä toteutettuja teorioita: dialektiikkaa akatemiassa, mysteerinäytelmiä teatronilla. Pidoissa kulttuurinen perintö haastetaan nykytaiteen kontekstissa. Teatterin juuret, rakkauden mysteerit ja osallistavan esityksen mahdollisuudet ovat kaikki käytössä.


Työryhmä: Maria Oiva, Tuomas Laitinen, Jani-Petteri Olkkonen, Visa Knuuttila

Rakkauden mysteerit: Bio
Rakkauden mysteerit: Pro Gallery
bottom of page